łosoś
fot.: pexels.com

Przepisów z łososiem w roli głównej nie brakuje. Ponieważ jest to ryba smaczna i bardzo zdrowa, cieszy się bardzo dużą popularnością. Łososia można przygotować na kilka sposobów. Oto jeden z nich.

Zobacz też: http://kobiecosc.pl/pieczony-losos-3-pyszne-propozycje-podania/

Właściwości zdrowotne łososia

Łosoś jest uznawany za najzdrowszą rybę. Pomimo tego, że na pierwszy rzut oka wydaje się dość tłusta, to jest bogata w wiele składników odżywczych. Łosoś jest naturalnym źródłem białka, witamin A, B, D i E oraz kwasów Omega-3.

Pozwalają one na wyregulowanie poziomu tłuszczu we krwi, co chroni serce i naczynia krwionośne. Jest to podstawowy składnik diety w szczególności dla osób, które mają problemy z sercem lub cukrzycą. Dzięki porcji łososia, można zaspokoić także zapotrzebowanie organizmu na jod i potas, co jest nieocenione w szczególności w przypadku osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne takie jak zapalenie tarczycy.

Łosoś z patelni

Łososia można przygotować na wiele sposobów. Do jednych z najpopularniejszych, należy zaliczyć przygotowanie ryby na patelni. Do tego, potrzebne będą takie składniki jak cytryna, oliwa z oliwek, koperek oraz przyprawy – sól i pieprz. Przygotowując rybę, należy ją umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie, skrapiamy ją sokiem z cytryny i posypujemy solą oraz pieprzem. W tym czasie można rozgrzać oliwę na patelni, położyć rybę i smażyć przez około trzy minuty z każdej strony. Na koniec, można dusić łososia pod przykrywką, posypując go wcześniej koperkiem.

Gotowego łososia można podawać z ziemniakami – zarówno gotowanymi, jak i pieczonymi czy smażonymi. Smacznym i ciekawym uzupełnieniem dania, będą także dodatki w postaci warzyw z patelni.

Jeżeli jednak ma się ochotę na bardziej odtłuszczoną wersje ryby, to można przygotować ją w piekarniku. Zamarynowanego wcześniej łososia, wystarczy włożyć do piekarnika o temperaturze 200 stopni Celsjusza i piec przez około 25 minut. Należy regularnie sprawdzać jego stopień wypieczenia, gdyż jest to jedna z ryb, która łatwo się wysusza.

Przeczytaj też: http://www.miedzycechowy.pl/jak-zachowac-mlody-wyglad/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here