Technika gotowania próżniowego kiedyś dostępna była tylko w profesjonalnych restauracjach. Teraz jednak każdy z nas może wypróbować jej w swoim domu. Do tego celu konieczne jest zaopatrzenie się w odpowiednie wyposażenie. Jaki sprzęt jest niezbędny do przygotowania dań metodą sous vide?
Termorobot – wielofunkcyjny pomocnik kuchenny
Obecnie wiele osób decyduje się na zakupienie urządzenia jak termorobot, czyli robota kuchennego wyposażonego w szeroką gamę funkcji. Takie urządzenie umożliwia przyrządzenie pysznych dań w prosty sposób, także na bazie elektronicznych książek kucharskich zapisanych w pamięci.
Za pomocą termorobota można:
– blendować
– gotować
– gotować na parze
– piec
– siekać
– szatkować
– smażyć
– ważyć
– wyrabiać
Każdy dobry robot kuchenny oferuje także funkcję gotowania metodą sous vide, która pozwala na przyrządzanie pysznych dań próżniowych. Wystarczy tylko wybrać odpowiedni program, a następnie włączyć urządzenie, aby po wybranym czasie potrawa była gotowa.
Cyrkulator termiczny do gotowania próżniowego
Inną metodą stosowaną do przyrządzania potraw metodą sous vide jest zanurzeniowy cyrkulator termiczny, inaczej określany także jako termocyrkulator. To urządzenie dedykowane do wolnego gotowania w garnku. Umieszczone w nim pozwala na kontrolowanie temperatury – podgrzewa wodę i utrzymuje ją na odpowiednim poziomie.
Za pomocą urządzenia jak cyrkulator gotowanie dań jest możliwe tak, jak w profesjonalnej restauracji. Dodatkowym plusem jest łatwa obsługa, ponieważ urządzenie wyposażone jest w timer do ustawiania czasu gotowania oraz w termometr mierzący temperaturę.
Dodatkowym atutem cyrkulatora jest jego niska cena, ponieważ urządzenie to można zakupić już za około 300 złotych. Jest też łatwe w przechowywaniu – nie zajmuje dużo miejsca.
Wolnowar do gotowania dań techniką próżniową
Do przyrządzania dań techniką próżniową można wykorzystać także wolnowar. To urządzenie, którego głównym zadaniem jest wolne podgrzewanie znajdujących się w środku produktów.
Wolnowar jest wyposażony w termometr oraz w timer jak w przypadku cyrkulatora. Różnica polega na tym, że ma on własny pojemnik, który pozwala na szczelne zapakowanie artykułów, na przykład mięs czy warzyw do gotowania.
Urządzenia do gotowania sous vide dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.